Aile Danışmanlığı
Aile; eşlerin, çocukların ve belki yakın akrabaların da içinde bulunduğu biricik ve kıymetli bir sistemdir. Her aile dinamiği kendine has özelliklere ve kendi içinde bir dengeye sahiptir. Bazen çeşitli yaşam olayları, stres faktörleri veya zorluklar aile içindeki bu dengenin bozulmasına neden olabilmektedir. Aile içindeki sıkıntıların, çatışmaların ve anlaşmazlıkların fark edilmesi ve bunların sağlıklı bir çerçevede çözülebilmesi için aile danışmanlığı hizmetine başvurmak aile bireyleri için yararlı olacaktır.
Aile danışmanlığı, sadece eşler arası çatışmalar üzerine odaklanmaz. İletişim sorunları, eşler arası yüksek beklentiler, boşanmaya karar verme, evlilik öncesi karşılaşılan sıkıntılar, boşanma sonrası aile içindeki dengenin bozulması, aile bireylerinin başına gelen beklenmedik olaylar, flört döneminde partnerler arasındaki çatışmalar gibi pek çok probleme çözüm sunmayı hedeflemektedir.
Çoğu zaman çözümsüz olarak görülen bu gibi sıkıntılar karşılıklı duygusal ihtiyaçların anlaşılamamasından kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle aile danışmanlığı süreci; çiftlerin karşılıklı duygularını anlamaya çalışarak daha sağlıklı bir iletişim kurmasını hedeflemektedir.
Aile Üyeleri veya Partnerler Hangi Sorunlarla Aile Danışmanlığı Sürecine Başvurabilir?
1. Dışarıdan Görülen Sorunlar:
*Aile içi veya partnerler arası çatışma
*İletişim problemleri
*Cinsel sorunlar
*Boşanmaya karar verme
*Boşanma sonrası yaşanan sorunlar
*Eşler veya partnerler arası yüksek beklentiler
*Eşlerin veya partnerlerin birbirini suçlaması
*Aldatma, aldatılma
*Şiddet eğilimi
*Öfke kontrolünde zorluk vb.
2. Duygusal Sorunlar:
*İsteksizlik, keyifsizlik
*Mutsuzluk
*Korkular
*Kaygı, panik
*Stres
*Değersizlik hissi
*Çaresizlik hissi
*Umutsuzluk hissi
*Boşluk hissi
*Özgüven eksikliği
*Yetersizlik algısı
*Her an terk edilme algısı
*Boğulma hissi
*Sevilmeme hissi
*Yalnızlık hissi
*Duygusal dalgalanmalar
* Kıskançlık vb.