Aile Danışmanlığı Nedir?
Günümüzde pek çok insanın eşiyle veya partneriyle bir aile danışmanından destek aldığını duyuyoruz. Peki, aile danışmanlığı nedir sorusunun cevabını biliyor muyuz? Aile danışmanlığı, aile bireylerinin bir araya gelerek yaşadıkları problemleri çözmeye odaklandığı bir destek sürecidir. Tabii ki psikolojik destekte ilerletilen süreç ve yaklaşım her aile için değişiklik göstermektedir. Çünkü her birey farklı ve biricik olduğundan her ailenin de kendine özgü bir yapısı vardır. Bu süreçle hedeflenen şey problemlerin çözümü, aile içi bireyler arası iletişim becerilerinin gelişmesi, karşılıklı ihtiyaçların karşılanması ve birlikte geçirilen zamanın veriminin artmasıdır.
Aile Danışmanlığının Amacı Nedir?
Aslında aile danışmanlığının en temel işlevlerinden biri aile yapısının bütünlüğünü koruyabilmek için verilen mücadeledir. Günümüz boşanma oranları göz önünde bulundurulduğunda bunun çok önemli bir işlev olduğunu düşünmekteyim. Tabii bu danışmanlık hizmetiyle her zaman bütünlük korunamayabilir. Çünkü kişiler psikoloğa ayrılık, boşanma, boşanma sonrası sıkıntılarla sık başvurabilmektedir. Aile danışmanı; bu gibi durumlarda partnerler veya çocuklarla çalışabilmekte ve sorunlara çözüm getirmeye çalışmaktadır. Bu süreçlerdeki sorunlar yeni başlangıçlara duyulan stres, incinmiş duygular, yeni yaşam düzenlemelerinde zorlanma hali gibi sıkıntılar olabilmektedir. Tabii ki psikolog öncelikle ayrılık kararı alan eşlerin bu kararından emin olup olmadıklarını sorgulatmalıdır. Çünkü az öncede bahsettiğimiz gibi iletişim sorunları veya incinmiş duygular kişilerin belki de çok istemediği bu kararı almalarına neden olabilmektedir. Eğer kişiler karşılarındaki partneri olduğu gibi kabul etmelerine rağmen hayatlarını onunla geçirmek istemiyorlarsa o zaman sağlıklı bir şekilde nasıl ayrılırız sorusu yanıtlanma çalışmaları başlatılır. Çünkü ayrılık sürecinde çocuklar ve eşler sıkıntılardan etkilenebilmekte ve bazen ebeveynler içinde bulundukları psikolojik durum nedeniyle çocuklarına yeterince destek olamamakta veya nasıl olacağını bilememektedir. Bu gibi durumlarda hem ebeveynlerin çocuklara yaklaşımlarını değerlendirmek hem de onlara yaklaşım tarzlarını düzenlemek için psikolojik destek, sürecin daha rahat ve en az hasarla atlatılmasını sağlayabilmektedir.
Bunun yanında kişiler, eşlerinin veya partnerlerinin kendi fiziksel veya duygusal ihtiyaçlarını karşılamadığını düşünüyor olabilir. Bu noktada kişiler istediklerini, ihtiyaçlarını veya hissettikleri duyguları partnerlerine söylemek noktasında her zaman başarılı olamamaktadır. Bu sebeple de aile içi çeşitli iletişim sorunları ve çatışmalar görülmektedir. Bu süreçle hedeflenen aile üyelerinin sorunlarıyla baş etmeleri noktasında kişilerin çeşitli beceriler geliştirmeleri noktasında yardımcı olmaktır. Son olarak aile içinden herhangi bir üyenin kaybı veya yaşanılan stresli bir olay da tüm aile bireylerini etkileyen sıkıntılara neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda da görev yine aile danışmanları ve psikologlara düşmektedir.
Aile Danışmanı Hangi Alanlarda Çalışır?
- Aile içi veya partnerler arası çatışma
- İletişim problemleri
- Cinsel sorunlar
- Evlilik öncesi danışmanlık
- Boşanmaya karar verme
- Boşanma sonrası sıkıntılar
- Eşler veya partnerler arası yüksek beklentiler
- Eşlerin veya partnerlerin birbirini suçlaması
- Aldatma, aldatılma
- Şiddet eğilimi
- Öfke kontrolünde zorluk
- İlişki içinde hissedilen mutsuzluk
- İlişkiyle ilgili kaygılar, şüpheler
- Anlaşılmıyor hissetme
- Eşine yetememe hissi
- Her an terk edileceğine dair algı
- İlişki içinde boğuluyormuş gibi hissetme
- Partneri tarafından sevilmiyormuş gibi hissetme
- İlişkide yalnızlık hissi
- Kıskançlık
- Ebeveynlerin çocuklarına yaklaşımı hakkında bilgi alma isteği vb.
Eğer kişiler bu gibi durumlarda sıkıntı yaşıyor ve bunlarla baş etmekte zorlanıyorsa ayrıntılı bilgi almak ve psikolojik destek talep etmek için aile veya çiftle çalışan bir psikolog veya aile danışmanından randevu talep ederek iletişime geçebilir.
Klinik Psikolog
Bengisu Eğridere
YORUM YAZIN