Günümüzde insanlar daha çok bilinçlenmekte ve kendilerini tanımaya çalışmaktadır. Bu nedenle sanılanın aksine insanlar sadece psikiyatrik tanı aldıkları veya ciddi psikolojik belirtiler gösterdikleri için psikolojik destek sürecine başvurmazlar. Kendilerini tanıyarak baş etmekte zorlandıkları duygu, düşünce ya da davranışlarına çözüm bulabilmek adına pek çok kişi bir psikoloğa başvurabilmektedir.
Psikolojik Desteğe İhtiyacınız Var Mı?
Birçok kişi duygusal olarak kendini kötü hissetmesine, hayatını işlevsel olarak devam ettirmekte zorlanmasına veya sosyal hayatında sıkıntı yaşamasına rağmen psikolojik desteğe ihtiyacı olup olmadığına karar vermekte zorlanabilmektedir. “Psikolojik destek almak istiyorum” diyen kişi şu gibi söylemlerle psikologlara başvurabilmektedir:
- “Hayattan keyif alamıyorum, hiçbir şey bana zevk vermiyor.”
- “Diğer insanların söylediklerini çok kafama takıyorum. Bu yüzden içimden geldiği gibi davranamıyorum.”
- “Bu aralar evden çıkmayı geçin yataktan çıkmak bile istemiyorum. Depresyonda gibiyim ve bununla mücadele etmekte zorlanıyorum.”
- “Kendimi sürekli öfkeli hissediyorum. Dönem dönem insanlara patlıyorum ve bundan çok rahatsız oluyorum.”
- “Sanırım hayattan ne istediğimi bilmiyorum. Sürekli başkalarına göre şekil alıyormuş ve onların isteklerini gerçekleştiriyormuş gibi hissediyorum.”
- “Sürekli bir duygu seli içinde gibiyim. Kafamın içi çok dolu ve susturamıyorum.”
- “Eşimle sürekli tartışıyoruz. Beni hiç dinlemiyormuş gibi hissediyorum. Duygularımı anlamıyor ve sürekli beni suçluyor. Bununla mücadele edemiyorum.”
- “Partner ilişkilerinde çok zorlanıyorum. Bir sevgilim olsun istiyorum; ama biri bana yaklaşmaya kalktığında korkuyor ve hemen geri çekiliyorum.”
- “Etrafımdaki insanlar beni anlamıyormuş gibi hissediyorum. Ya da ben kendimi başkalarına anlatmakta zorlanıyorum.”
- “Ailemin, arkadaşlarımın içindeyken bile kendimi çok yalnız hissediyorum. Sanki az sonra bulunduğum ortamdan çekip gitsem beni fark etmeyeceklermiş gibi geliyor.”
- “Bir süredir mücadele ettiğim bir cinsel işlev bozukluğuna sahibim.”
- “Çok kolay kırılıyorum. Eleştiriye bir türlü tahammül edemiyorum ve bu duygular beni işimi yapmaktan alıkoyuyor.”
- “Çok çalışıyorum; ama etrafımdaki insanları bir türlü memnun edemiyorum.”
- “Duygularım çok çabuk değişiyor. Kendimi bazen çok iyi ve mutlu hissederken bir anda kendimi mutsuz, üzgün ve tükenmiş hissediyorum. Bu değişimin sebebini bir türlü anlamıyorum.”
- “Kendimi güvenim o kadar az ki herhangi bir şeyi yapacak gücü kendimde bulamıyorum.”
- “Çok kararsızım. Hayatımla ilgili önemli bir karar vereceğim zaman içimde büyük bir sıkıntı duyuyorum ve o kararı bir türlü veremiyorum.”
- “Eşim beni terk etti. Kendimi çok güçsüz ve yalnız hissediyorum.”
- “Annemi ve babamı bir türlü anlamıyorum. Beni sürekli boğuyorlar, ne yapmam gerektiğini söylüyorlar, devamlı ensemde bekliyorlar. Kendimi hapishanede gibi hissediyorum.”
- “Bütün partner ilişkilerim sorunlu bir şekilde sonlandı. Hayatıma giren kişiye önce deliler gibi aşık oluyorum, sonrasında bir şey oluyor bir anda ondan nefret eder hale geliyorum ve ışık hızıyla o insandan uzaklaşıyorum. Ne oluyor bir türlü anlayamıyorum.”
- “Boşanmayı düşünüyorum; ama bunun doğru bir karar olduğundan emin değilim.”
- “Panik atağım var. Uzun zamandır ilaç tedavisi görüyorum. Ama artık ilaç kullanmaktan yoruldum. Bunun sebebinin ne olduğu öğrenmek ve bundan kurtulmak için çalışmak istiyorum.”
- “Sanki içimde iki ses var ve biri sürekli yapmak istemediğim ve sonrasında kendimi kötü hissedeceğim şeyleri yapmamı söylüyor.”
- “İsteklerimi insanlara söylemekte ve onlara istemediğim şeylerle ilgili hayır demekte zorlanıyorum.” vb.
Psikolojik Destek Almanın Faydaları Nelerdir?
İnsanlar yukarıda da belirtildiği gibi birçok problemle psikolojik yardım almak için başvuru yapabilmektedir. Bu noktada psikolojik destek, kişinin rahatsız olduğu davranış örüntüleri, bilişsel sorunları veya duygusal sıkıntılarına çözüm getirmesi ve onu rahatsız eden herhangi bir psikolojik sorunla baş edebilmesi adına fayda sağlamayı amaçlamaktadır.
Süreç hakkında ayrıntılı bilgi almak, seans ücretlerini öğrenmek ya da destek talebinde bulunmak için iletişime geçebilirsiniz.
Klinik Psikolog
Bengisu Eğridere