İnsanlar, hayatlarını devam ettirebilmek için çeşitli temel ihtiyaçların doyurulmasına gereksinim duymaktadır. Bunlar hem fiziksel hem de ruhsal olarak bir bütünlük halinde bulunmaktadır. Beslenme ve korunma gibi temel fiziksel ihtiyaçların yanı sıra sevilmek, önemsenmek ve anlaşılmak gibi çeşitli duygusal ihtiyaçlarında doyurulmasını beklemektedir. Söz edilen duygusal ihtiyaçların çocukluk döneminde doyurulmaması, fazla doyurulması ya da koşullu düzeyde hissettirilmesi (sevgi görmeme, aşırı sevilme ya da koşullu sevgi görme gibi) çeşitli psikolojik problemlerin doğmasına neden olabilmektedir. Bu sıkıntılar genellikle travmatik yaşam olayları, baş edilemeyen stresli yaşantılar ya da çeşitli ilişki problemleriyle birlikte ortaya çıkmaktadır. Belirtiler genellikle kaygı, korku ya da huzursuzluk gibi küçük duygusal sıkıntılarla başlamaktadır. Sonrasında ise baş edilemeyen ağır duygular haline gelebilmektedir. Eğer kişi baş etmekte zorlandığı duygulara çözüm üretemezse psikolojik destek sürecine başlayabildiği görülmektedir.
Peki psikolojik destek nedir? Psikolojik destek, kişilerin psikolojik sorunlarına çözüm yolu bulmayı hedefleyen bir hizmettir. Bu yolla kişiler; hem kendilerini hem çevrelerini tanıma fırsatı yakalamakta, nasıl bir hayat sürdürdüklerini ve bunu nasıl daha iyi hale getireceklerini öğrenmekte, problemlerini yakından incelemekte ve bunlara çözüm yolları üretmek için adımlar atmaktadır. Üretilen çözüm yolları her insan için biricik ve özeldir. Bu nedenle her destek süreci kişiye özel olarak yapılandırılmış halde gerçekleştirilmektedir.
Psikolojik Destek Nasıl Gerçekleşir?
Görüşmeler, bir psikolog ve danışanın online ya da yüz yüze bir araya geldiği bir ortamda gerçekleştirilmektedir. Seanslar 50 dakika sürmekte ve kişinin ihtiyacına yönelik yöntemler uygulanarak ilerletilmektedir. Psikolojik destek büyük oranda süreç işidir. Amaç; kişinin zorlandığı duygu, düşünce ya da davranışların altında yatan nedenler üzerine odaklanılmasına yardımcı olmaktır. Böylece kişi, iç dünyasına dair bir farkındalık edinmektedir. Bu farkındalıkta baş edilmesi zor duyguların açığa çıktığı anda kişinin kendisini sakinleştirmesine imkan tanımaktadır.
Süreçte psikolog ve danışan arasındaki güven ilişkisi esastır. Güvenin olmaması halinde bilgi akışı sekteye uğrayacağından seansların ilerleyişinde aksamalar yaşanabilmektedir. Bu nedenle tarafların çözüm bulma doğrultusunda güven ilişkisi ve saygı çerçevesinde işbirliği yapması esastır.
Psikolojik Yardım Almalı Mıyım?
Bu elbette kişisel bir tercihtir. Ancak kişiler duygusal sıkıntılarıyla baş etmekte zorlanıyor, daha iyi hissetmek, belirli davranış veya bilişsel kalıpları değiştirmek ve hayat akışlarını daha iyi bir noktaya çekmek istiyorsa böyle bir sürece başlamak kişinin kendisi için yaptığı en büyük yatırım olacaktır.
*Psikolojik destek hakkında daha fazla bilgi almak için Ne Zaman Psikolojik Destek Almalıyız? yazısını inceleyebilirsiniz.
Psikolojik Destek Türleri Nelerdir?
Psikolojide bir insan üç aşamada incelenmektedir. Davranış, düşünce ve duygu. Bu doğrultuda psikologların psikolojik destek sürecinde kullandığı yöntemler de değişmektedir. Bazıları kişilerin rahatsız olduğu davranışları değiştirmeye ve bunlara çözüm yolu bulmaya amaçlamaktadır. Bazıları ise kişilerin düşünce kalıplarının değiştirilmesi ve olumluya çekilmesinin kişiye katkı sağlayacağını düşünmektedir. Bazı psikologlarda kişilerin rahatsız olduğu duyguların üzerinde durmayı tercih etmektedir. Bu yolla rahatsız edici duyguların düzenlenmesi hedeflenmektedir. Böylece baş etmekte zorlanılan düşünce ve davranışların da otomatik olarak değiştiği gözlenmektedir…
Süreç hakkında ayrıntılı bilgi almak, seans ücretlerini öğrenmek ya da destek talebinde bulunmak için iletişime geçebilirsiniz.
Klinik Psikolog
Bengisu Eğridere